Satul Vad – judeţul Braşov (aşezare geografică)

Satul Vad- judeţul Braşov

Cadrul geografic.

Satul Vad, din județul Brașov este așezat în Țara Făgărașului, la poalele Munților Făgăraș, între localitățile Șercaia și Ohaba, (situată în centru țării – Paralela 46, Meridianul 25). Vatra satului se află pe loc șes, pe o întindere de doi km², între două platouri numite „Coasta“ și „Alunișul“  fiind străbătut de la Sud spre Nord, de Valea Șincii, un afluent important al râului Olt.

Climatul. Clima are caracter boreal temperat de tip continental. Iernile sunt reci, verile călduroase. Precipitaţiile atmosferice au o medie anuală de 700 l/mp. Vânturile au frecvenţă maximă iarna şi primăvara.

Temperatura medie anuală, aprozimativ 8-9 ̊ C. Zonă climatică cu dealuri joase și depresiunile submontane (Depresiunea Făgărașului). Iarna (în luna lui ianuarie temperatura medie scade, între 3-4̊ C) fenomen de inversiune termică, pe versanți temperaturile oscilează între 8-9, 5̊ C), Vara (temperatura medie în luna lui iulie 18-19̊ C).

Nuanțe locale caracteristice: fiind situată într-o zonă umedă se resimt influențe foehnale. Precipitațiile scad în mare parte primăvara, – influențează topirea timpurie a zăpezii (viituri de primăvară[1], Mâncătorul de zăpadă). Altitudinea localității sub 500 m.

Râul Valea Șincii împarte Vadul în două părți neegale: în cea din stânga se află o parte mică din vatra satului denumită și „Peste Vale“ iar pe dreapta se află partea cea mai mare cu patru străzi paralele și drepte. În unele lucrări, pârâul Şinca este denumit râul Șercaia, dar populaţia din localitate nu foloseşte această denumire[2].

Hotarul satului se întinde pe o suprafață de 24 km² se mărginește la Nord cu localitatea Șercaia, la Sud cu satul Ohaba, la Est cu cel al Perșanilor, iar la Vest cu al comunei Toderița. Vadul se află la 5 km, spre Sud de satul Șercaia, pe Drumul Naţional DN73A şi la circa 18 km pe şosea, de orașul Făgăraș. Localităţile limitrofe sunt Șercaia (centrul de comună), spre Nord, Perșani, spre Est, Ohaba, Șinca Veche şi Șercăița, spre Sud, Bucium şi Toderița, spre Sud-Vest, iar Mândra, spre Nord-Vest. Cuprinde următoarele categorii de terenuri: arabil, fânețe, pășune, pădure și neproductiv.

Din punct de vedere al structurii morfologice, satul Vad se încadrează în tipul adunat. În cuprinsul său se află și renumita rezervație naturală cunoscută sub numele de „Poiana Narciselor“- din pădurea numită „Dumbrava Vadului“. Aici an de an în preajma zilei de 21 Mai au loc serbări câmpenești și târguri cu obiecte făcute de meșteri populari. Aceste festivități reprezintă sărbătorirea narciselor sau ale „coprinelor“, cum sunt ele denumite popular, existența acestor festivități este atestată încă din epoca interbelică când erau numite – „maialuri“ – și constituiau de atunci și până astăzi, fericite momente de reîntâlniri ale fiilor satului[3].

Ioan Remus Răsvan !


[1] Suprapunerea primăverii cu topirea.

[2] Un pod de beton armat, pe şoseaua asfaltată care leagă satul Vad de Dumbrava Vadului, a fost dat în folosinţă în anul 1996, pentru facilitarea trecerii între cele două părţi ale satului. Acesta a înlocuit un alt pod ceva mai vechi, din lemn, care fusese construit în anul 1955 şi devenise în ultimii ani nesigur.

[3] Narcisele nu sunt legate exclusiv de teritoriul acestei rezervații, ele pot fi găsite și în alte părți ale hotarului satului cum ar fi locurile numite „Sub coastă“ sau în „Rohini“- dar într-un număr restrâns și ca plante și ca suprafață.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s